Uutiset

  

 • Merkintälaitteet pysyvään merkintään

   

  Kappaleiden merkkaus on lisääntynyt EU:n tiukentuneiden määräysten myötä. Koneiden osilta ja kappaleilta vaaditaan tunnistettavuutta, joka on olennaista yrityksen laadunvalvonnassa. Osasarjat tai yksittäiset komponentit ovat yhä useammin yksilöitävä merkkaamalla. Tanreco Oy on toimittanut kolmen vuoden ajan merkintäratkaisuja Suomen teollisuudelle.

  Laitteet valmistaa SIC Marking, joka on viimeisten 20 vuoden aikana keskittynyt yksinomaan pysyvien merkkausratkaisujen kehittämiseen ja automatisoituihin tunnistusmenetelmiin, joiden tarkoituksena on helpottaa teollisuuden komponenttien jäljitettävyyttä. Teknologioita on tarjolla kolme. Neulapiste- ja kaivertavat merkkaimet sekä kuitulaserit teholtaan 10–50 W. Merkkauslaitteista on saatavilla versiot manuaalimerkkauksesta robottisoluihin. Merkattava tieto voidaan siirtää automaattisesti toiminnanohjausjärjestelmästä merkintälaitteen ohjaimeen.

   

  Neulapiste- ja kaiverrusmerkkauslaitteet

   

  Neulapistemerkkaus on edullinen ja luotettava tapa merkintöjen tekemiseen ja se perustuu terävään volframi-piikkiin, joka saa iskuvoimansa sähkömagneettisesti. Laitteella voidaan merkata kappaleita pehmeistä muoveista teräksen HRC 62 ainekovuuteen saakka. Laitteessa on tyypistä riippumatta oma käyttöpaneeli, jolla voidaan vaivattomasti kirjoittaa teksti ja numerot. Merkattujen pisteiden etäisyyttä toisistaan ja neulan iskemää syvyyttä voidaan muuttaa, jotta saavutetaan haluttu merkkauksen laatu.

  Kaiverruslaitteet ovat samanlaisia ohjaukseltaan kuin neulapistemerkkauslaitteet. Kaiverruslaitteessa neula uppoaa paineilmatoimisesti merkattavaan kappaleeseen, jonka jälkeen laite suorittaa ennalta ohjelmoidun merkkauksen nostamatta neulaa ylös yksittäisten merkkien kohdalla, jolloin tuloksena on yhtenäinen viiva.

  Laitteiden ohjaus voidaan helposti sovittaa asiakkaan vaatimusten mukaiseksi. Yksinkertaisimmillaan koneen käyttäjä syöttää merkattavan tiedon manuaalisesti. Täysin automatisoidussa robottisovelluksessa merkkaustieto voidaan ottaa suoraan tuotannon- ohjausjärjestelmästä. Nykyaikaisen automaation vaatimukset on huomioitu merkkauslaitteiden ohjauslaitteissa. Neulapiste- ja kaiverruslaitteista on saatavilla säädettävällä jalustalla, liikuteltavat merkkauspistoolit, sekä laiterakentajille tarkoitetut merkkauspäät, jotka voidaan integroida koneisiin tai tuotantolinjoihin.

  Viimeisimpänä uutuutena Sic Marking:lta on lanseerattu markkinoille täysin akkukäyttöinen pistoolimallinen neulapistemerkkaaja, E-Mark. Laitetta voidaan käyttää paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla, esimerkiksi asennustyömailla ja materiaalivarastoilla. Kannettava neulapistemerkkain on ihanteellinen painavien ja kookkaiden kappaleiden sekä vaikeapääsyisten pintojen merkkaamiseen. E-Markin runko on valmistettu alumiinista, mikä tekee pistoolista jäykkärakenteisen, lisää sen kestävyyttä ja alentaa käytönaikaista värinää.

  E-Mark on varustettu integroidulla näppäimistöllä ja LCD-värinäytöllä. Ohjelmointiin ei tarvita erillistä tietokonetta, vaan merkintäohjelmia voi luoda ja muokata suoraan laitteella. Käyttöjärjestelmä on helppokäyttöinen ja USB-liitäntä mahdollistaa vaivattoman merkkaustiedostojen tuonnin esimerkiksi USB-tikulla. Lisäksi E-Mark on markkinoiden kevein (3,2kg) merkkauslaite ja se on tasapainotettu erinomaisesti. Kompaktista koostaan huolimatta sillä on suuri merkkauspinta-ala (60x25 mm).

   

  Merkkauslaserit

   

  Nopealla ja korkealaatuisella laserteknologialla voidaan merkata lähes mitä tahansa materiaaleja muovista aina karkaistuun teräkseen. Merkkaukset voidaan tehdä suoraan kappaleisiin, joiden koot voivat vaihdella pienistä komponenteista aina suuriin teräsrakenteisiin. SIC Marking L-Box ja XLBox -merkkauslaserit ovat hintalaatusuhteiltaan markkinoiden terävintä kärkeä. Laser lähteenä käytetty Ytterbium- kuitulaser on nopein ja paras vaihtoehto metallien merkintään.

  L-Box ja XL-Box mahdollistavat laadukkaat, kevyet ja syvät merkinnät yksinkertaisista tuotenumeroista kaksiulotteisiin viivakoodeihin. Tuloksena on suuri kontrastinen merkkausjälki. Kuitulaser on täysin huoltovapaa, erittäin tehokas, helppokäyttöinen ja vankkarakenteinen, eikä teho laske laserlähteen ikääntyessä. Laseria suositellaan käytettäväksi erityisesti suurtuotannoissa, joissa nopeus ja tarkkuus ovat ratkaisevia tekijöitä. 

   

  Voit ladata artikkelin PDF version tästä

  Tutustu lisää merkintälaitteisiin tästä

   

  Kysy lisää merkkauslaitteista:

  Tanreco Oy
  Mika Toivakka
  puh. +358 (0)40 770 6075
  mika.toivakka@tanreco.fi

   

  Tagit: Sic Marking  Merkkauslaserit  Merkkauslaite  Neulapistemerkkain  Suurtuotanto  Metallin merkkaaminen  Muovin merkkaaminen  Laser  Kappaleen merkintä  Merkintälaite  Tanreco  Stanssauslaitteet  Teollisuusmerkintä  Stanssauslaitteet teollisuusmerkintään  Teollisuus  
    Takaisin